HTML

Töltőtoll Blog

Töltőtollakkal, tintákkal foglalkozó "szakértői" blog

Friss topikok

  • Destephano Winter: @SzPJ: Próbálja meg a toltotoll.arta.hu tulajdonosát. Ő antik töltőtollakkal kereskedik, hátha őne... (2014.06.12. 08:20) #6 Tollbemutató 0.
  • Destephano Winter: Igen, a toll is befolyásolhatja, de nem jellemző. Nagyon halvány írás akkor is előfordulhat, ha sz... (2014.05.15. 12:18) #4 A töltési mechanizmusok
  • jengab: @borzfele: Budapesten a Kossuth Lajos utca 3ban van egy tolljavító műhely, Tollklinika Bt. a neve,... (2014.01.30. 15:16) #1 Miért írjunk töltőtollal?
  • Destephano Winter: Kedves Imre! Ezt hogy hozta össze? Mármint nem egyszerű eltörni egy adagolót. Bár kétségtelen, hog... (2013.09.16. 21:44) #2 A töltőtoll részei és működése

#1 Miért írjunk töltőtollal?

2013.05.28. 17:16 :: Destephano Winter

Ma, amikor már 100 Ft-ért lehet kék golyóstollat kapni, felmerülhet a kérdés, mi értelme a töltőtollnak egyáltalán? Mi örömet lehet benne találni? Miért vannak olyanok, akik a golyóstollat istenkáromlásnak tartják? Ők miért döntenek így, talán sznobok? Meg egyáltalán miért írok én erről blogot? Most ezekre a kérdésekre igyekszünk választ találni. Nézzük, miért jó buli a töltőtoll:

Egy töltőtoll egész életedben a hű társad lehet. Ezt egy golyóstollról aligha mondhatod el. A legtöbb golyóstoll ha kifogy, eldobjuk, ugyanis nem éri meg az időt bele betétet keresni. A reklámtollak nagy részében nem is lehet betétet cserélni. Ha a töltőtollad minőségi (itt az anyagára gondolok, nem az árára), és vigyázol rá, akkor nem törik el, életed végéig jó lesz. Át tudod majd örökíteni a gyermekeidnek, unokáidnak.

Látvány. Látod a tolladat a papíron siklani, látod a szép, kidolgozott hegyet, a szemed előtt szívja be a papír a folyékony tintát, a szemed előtt szárad meg. Ez laza! Nem beszélve arról, hogy a töltőtoll egy szebben kidolgozott, igényesebb íróeszköz, mint egy olcsó golyóstoll. (Persze itt meg kell jegyezni, hogy léteznek minőségi golyóstollak is, amelyek szintén igényesen vannak kivitelezve.)

Az írás érzete. A töltőtoll (ha jó minőségű a hegye) siklik a papíron, szinte nem is kell, hogy hozzáérjen. Nem kell rányomni, így az írás puhább, lágyabb, selymesebb. A töltőtollak között találni sok olyat, amelyek szűkebb-szélesebb lehetőségeket biztosítanak vonalvariációra. Ez azt jelenti, hogy a toll különböző módon történő tartása más vastagságú vonalat hagy a papíron. Ez a lehetőség egy elegánsabb írásképet adhat. Persze a golyóstollat is rányomva kicsit vastagabb vonalat kapunk, de valahogy a papírba bemélyedő írás szerintem elég csúnya.

Nem kérik kölcsön. Na jó, ez persze egy csipkelődő ok, de én ezt is előnyként könyvelem el. Az emberek fejében a töltőtoll a 'drága cucc' kategóriájába sorolódik. Így ha JóskaPista azt mondja, hogy add kölcsön a tollad a következő történik:

  • Meglátja, hogy töltőtoll, és egyből visszaadja, mondva: "Én ezzel nem tudok írni!"
  • Megpróbál vele írni, de mivel már régóta a tiéd a toll, és használod nap, mint nap, így a te kezedhez "bekopott" a hegye, azaz a kolléga akárhogy kínlódik, nem tud vele rendes nyomot hagyni a papíron. :P
  • Tud vele írni, de meg sem fordul a fejében, hogy akár rutinból is, de zsebre tegye.

Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy a golyóstollakból is van bőven választék 10 ezer forint felett is. Viszont valahogy egy ilyen tollat sokkal könnyebben felejt valaki magánál véletlenül, mint egy töltőtollat.

Széleskörű tintaválaszték. Na jó, kis hazánkban nincs olyan sok lehetőség, csak kék, türkiz, zöld, fekete, piros, de érdeklődők tudnak rendelni rengeteg sokféle színt, illetve aki kreatív, megveszi az alapszíneket egy gyártótól, és kikeveri a sajátját.

Most lássuk, hogy miért ne legyen töltőtollunk

Drága. Nos, nem az. Illetve persze nem fogsz töltőtollat kapni 100 Ft-ért, de 2-3 ezer körül már lehet jót kapni. Ennyiből például kijön egy Parker Vector, ami nem annyira jó, de használható és neves, vagy egy jó minőségű noname kínai toll. Szóval nem csak 100 ezres Mont Blanc meg Waterman van a világon. CÁFOLVA

Folyik. Nos, ez nem teljesen igaz. Ha össze-vissza folyik, akkor bizony el van törve. Egy nem törött töltőtoll nem folyik. Ennyi! Azonban, ha leejted (kupak nélkül), nagyobb koszt csinál, mint egy golyóstoll, ez igaz. Illetve ha üveges tintát használsz, akkor a töltéskor (ha nem vagy rutinos), akkor rendesen összekenheted az ujjaidat. Én a magam részéről, utálom, ha tintás az ujjam, de ami azt illeti, már van akkora rutinom, hogy ez szinte sosem fordul elő. FÉLIG CÁFOLVA

Tisztítást igényel. Ez tuti. Bizonyos időnként ki kell tisztítani. Bár a tisztítás csupán 5 perc, de ez valóban felróható a töltőtollnak. De gondoljuk meg, hogy ugyanazt a hegyet és tintacsatornát akarjuk használni hosszú éveken át. Bizony néha ki kell tisztítani. (A golyóstollnál a betéttel cseréljük a hegyet is.)

A tinta elmosódik víz hatására. Igen, amíg a golyóstoll olaj alapú tintával van töltve, addig a töltőtoll víz alapú tintát használ. Azonban már kapható mosható tinta, ami ezt a kérdést megoldja. Bár nem tudnék most olyan helyzetet mondani, amikor a az írásodat összevizezed. Sőt, sok ilyen vizes-töltőtollas képet lehet látni, amit már karcolja a művészet határát.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toltotollak.blog.hu/api/trackback/id/tr555330823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KopKata 2013.06.06. 20:00:11

Mostanában nagyon vonzanak a töltőtollak.De hol lehet jobb tintát venni?

Destephano Winter 2013.06.06. 20:39:04

@KopKata: A legtöbb papír írószerboltban kapható 50 g-os Koh-I-Noor üveges töltőtoll tinta piros, kék és fekete színekben (400-600 Ft). A Pirexnél például a Corvin plázában (de a green papirnál is), kapható Pelikán üveges tinta 30 ml-es kiszerelésben (1000 Ft) kék, fekete, lila színekben. Illetve pár helyen (pl a Mom parkban) szintén a Pirexnél találsz Lamy tintát kék, türkiz, fekete, piros színekben. Állítólag a Mammutban találni zöldet is (1600 Ft). Mást nem tudok.
Magyarországon tudtommal ennyi van. Néhány ritkaságot még fellelhetsz a vaterán. Akár a régi magyar TSZ tintát, az Extra-t, vagy múltkor láttam Cross és Parker Quink tintát. Elvileg még lehet rendelni Pelikán Edelstein-t, de azt mire hazahozzák, szerintem simán benne van 8-10 ezer Ft-ban.
A patronos tintát nem tudom. Abból sincs nagy választék sajnos. Talán az ICO gyárt ilyesmit.

golyóstoll 2013.06.08. 17:16:41

Patronosból már vettem a Pirexben Watermant, Pelikant, és Parkert is ajánlgattak.

A budapesti Krea-Tipp nevű bolt tulajdonosa nagy töltőtoll imádó, nála elvileg lehet venni Diamine, J.Herbin és egyéb nagy nevű tintákat is. (Nincs közöm a bolthoz, csak én is tervezem hogy veszek.)

Destephano Winter 2013.06.08. 17:30:48

@golyóstoll: Megnéztem a Kreatipp honlapját, és ott is megtalálhatók az általad említett tinták 2000 Ft alatti áron. Szuper!
Köszönöm, erről én sem tudtam!
Ha így folytatódik, tintatesztelő bejegyzések egész hada fog születni. :)

golyóstoll 2013.06.08. 17:33:48

@Destephano Winter: Az jó lenne, mert eddig nem mertem csak kéket meg feketét venni. :)
Most egy Diamine Grey-jel szemezek, csak ne lenne olyan istentelenül messze ez a bolt...

Destephano Winter 2013.06.09. 07:49:53

Várhatóan a jövő hónap elején elmegyek oda, és rengeteg tintával térek majd haza. Ha akarod, hozok Neked is, és találkozhatunk Budapest belvárosában.
Még folytatom a töltőtollas alapokat, aztán jönnek a toll és tintatesztelő bejegyzések.

golyóstoll 2013.06.09. 22:46:56

Köszi, jövő hónapban én is tervezem meglátogatni. Az ország másik végéről a belváros is igen igen messze van... :)

Destephano Winter 2013.06.10. 07:10:49

@golyóstoll: Kétségtelen. Krea-tipp-es ismereted megtévesztett. Hová valósi vagy? (Ha nem túl udvariatlan a kérdezősködésem)

VivienR 2014.01.05. 21:56:40

Wow! Google, de jó, hogy említettétek, most próroltatok nekem, vagyis nem mert most jól bevásárolok. :D A J. Herbin-nek van pár tintája, ami nagyon tetszik, és most meg is veszem őket, ezen az áron szinte aándék, nem is beszélve arról, hogy pl az Eclat de Saphir nagyon hasonlít a Caran d'Ache Blue Sky-jához, amivel szemeztem, de valahogy a minta alapján mégis szebb, mint a Waterman Serenity Blue-ja.

Destephano Winter 2014.01.13. 10:09:11

@VivienR: Sok sikert. Én is voltam a minap, de engem most a vízálló tinták érdekelnek.

borzfele 2014.01.14. 21:05:34

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. Van egy Parker töltőtollam, sajnos a típusát nem tudom, amit pár hete leejtettem, és mivel a hegyére esett, az elgörbült. Szeretném megjavíttatni, mert egyrészt nekem elég drága volt, másrészt a szívemhez nőtt.
Kérdésem az volna hát, hogy mit tudnék kezdeni vele? Van ezzel foglalkozó szerviz/ékszerbolt/bármi? Cserélhető egyáltalán a tollhegy a Parkereken?

Destephano Winter 2014.01.15. 07:45:09

Szia!
Nehéz a kérdés. Javító műhelyről nem tudok. A javaslataim:
1) Nézd meg ezt a videót:
www.youtube.com/watch?v=7qcICQAQzMI
Itt láthatod, hogyan kell szétszedni a tollat. Egyébként simán ki lehet húzni a hegyet az adagolóval együtt. Ha tele van beszáradt tintával, akkor nehezebb lesz. Érdemes valami nem csúszó anyagot használni, pl egy darab gumi vagy gumikesztyű. Fogót csak legvégső esetben használj. Ha van lehetőség, próbáld meg kézzel visszahajtani, vagy puha anyagba csavarva fogóval visszahajtani.
2) Csere hegyet én sajnos nem tudok. Magyarországon szinte tuti, hogy nem kapni (de érdemes felvenni a kapcsolatot a Parker magyarországi képviseletével). Ha külföldről rendelsz, félő, hogy mire hazajön, többe kerül majd, mint egy új toll (ahol én találtam, ott postával együtt 15 angol font).
3) Esetleg figyelni a vaterát, stb, és donortollat keríteni (?)
4) Megnézni a hegyet, és valami hasonlót szerezni.
Sok sikert!

borzfele 2014.01.15. 19:55:21

köszönöm a segítséget, amint tudok, neki is állok. majd értesítelek a siker(telenség)ről! :)
(Mikor lesznek újabb bejegyzések?)

Destephano Winter 2014.01.15. 20:26:43

@borzfele: Szívesen. Sok sikert! Most is lett új bejegyzés. :) Remélhetőleg ezentúl gyakrabban.

VivienR 2014.01.19. 14:56:41

@borzfele:
Az IM-nek ua hegye van, mint a Vector-Urban szériának, ha ez segít a donor keresésben.

Destephano Winter 2014.01.19. 19:21:15

@VivienR: Köszönjük a hasznos hozzászólást. Ebben az esetben viszont előnyben vagyunk, ugyanis az ebay-en láttam 1600 Ft-ért új hegyet (fogórésszel együtt) Indiából ingyenes postaköltséggel. (Ha a barkácsolás nem sikerülne.)

golyóstoll 2014.01.22. 12:41:13

@Destephano Winter: Az indiai Parker-ekkel vigyázni kell, mert nem a Parker gyártja, hanem a Luxor nevű cég, licenc alapján. Ennek megfelelően a minőség is elég ingadozó. (Luxoros töltőtollam nincs, csak golyós.)

jengab 2014.01.30. 15:16:46

@borzfele: Budapesten a Kossuth Lajos utca 3ban van egy tolljavító műhely, Tollklinika Bt. a neve, és 06-1-318-90-08 telefonszámon elérhetőek. De csak akkor éri meg, ha valami drágább toll volt, mert nem olcsó a javítás.
süti beállítások módosítása