HTML

Töltőtoll Blog

Töltőtollakkal, tintákkal foglalkozó "szakértői" blog

Friss topikok

  • Destephano Winter: @SzPJ: Próbálja meg a toltotoll.arta.hu tulajdonosát. Ő antik töltőtollakkal kereskedik, hátha őne... (2014.06.12. 08:20) #6 Tollbemutató 0.
  • Destephano Winter: Igen, a toll is befolyásolhatja, de nem jellemző. Nagyon halvány írás akkor is előfordulhat, ha sz... (2014.05.15. 12:18) #4 A töltési mechanizmusok
  • jengab: @borzfele: Budapesten a Kossuth Lajos utca 3ban van egy tolljavító műhely, Tollklinika Bt. a neve,... (2014.01.30. 15:16) #1 Miért írjunk töltőtollal?
  • Destephano Winter: Kedves Imre! Ezt hogy hozta össze? Mármint nem egyszerű eltörni egy adagolót. Bár kétségtelen, hog... (2013.09.16. 21:44) #2 A töltőtoll részei és működése

#3 Töltőtoll hegyek

2013.11.04. 17:22 :: Destephano Winter

Annyiféle töltőtoll hegy létezik, mint égen a csillag. Lássuk a legismertebbeket:

  • F (fine): vékonyan (általában 0,3 mm vastagon) fogó hegy. A hegy papírral érintkező pontja gömbölyű, így minden irányban azonos vastagságot kapunk.
  • M (medium): közepes vastagságú hegy (általában 0,5 mm vastagságú vonalat hagy a papíron). A hegy csúcsa itt is gömbölyű, azaz minden irányban azonos vastagságú vonalat kapunk
  • B (broad): vastag vonalat hagyó hegy (általában 0,7 mm-től) Szintén gömbölyű hegyről van szó.
  • BB, BBB, 4B: Minél több B-t látunk a toll leírásában, annál vastagabb vonalról beszélünk. Általában ezek a hegyek szintén gömbölyű végűek.
  • EF  (extra fine): Főleg a japán töltőtollakra jellemző, hogy vékonyabb heggyel rendelkeznek. Ami náluk M, az mások valahol az F és M között van félúton. Az extra fine hegy nagyon vékony, 0,2 mm körüli.
  • Italic/Stub: Ezek metszett végű hegyek, ami azt jelenti, hogy a hegy felületével párhuzamos irányban vékonyabb, míg merőlegesen vastagabb vonalat kapunk. A hegy ilyenkor a toll vonalára merőlegesen metszett. Ilyen tollal írva az írásképünk elegánsabb, ugyanis a hurkok bizonyos részei vékonyabbak/vastagabbak. Sőt a különböző vonalvastagságok közötti átmenet is szép egyenletes. Az Italic név arra utal, hogy kifejezetten dőlt íráshoz javasolják. Megjegyezzük, hogy vannak speciális tollak, amelyek az egyik irányban F-es vonalat hagynak, a másik irányban pedig akár 2-3 mm széles csíkot rajzolnak a papírra. Az ilyen tollakat elsősorban kalligráfiára használják. Gótikus betűket kifejezetten szépen lehet velük rajzolni. Remélhetőleg ilyen bejegyzés is lesz, ha sikerül végre lezsíroznom a Pilottal.
  • Oblique: Ezek a hegyek is metszettek, de itt a Stub-bal ellentétben a toll vonalára nem merőlegesen, hanem ferdén vannak levágva. Ilyenkor írás közben nem jobbra felfelé/balra lefelé kapunk vékony vonalat, mint a Stub esetében, hanem felfelé. Ennél a típusnál is kaphatók vékonyabb/vastagabb hegyek.
  • Flex: A flexibilis, azaz rugalmas hegyű tollak nem feltétlenül képeznek külön kategóriát. Ezeknek a tollaknak a kedvező tulajdonsága, hogy nyomás hatására a toll hegyének két ága szétnyílik, így vastagabb vonalat hagyva a papíron. A töltőtollak nagy része képes erre. A rugalmas arany hegyű tollak pedig kifejezetten ilyen célokra is alkalmasak. Ezeknél a hegyeknél a vonalvastagság kellemesen variálható. Sőt, kaphatók direkt flex hegyű tollak is, amelyeknél a rugalmasság óriási, így F-től akár BB-ig lehet növelni a vastagságot
  • Kalligrafikus hegyek: Az ilyen törekvések száma szinte végtelen. A Sailor rengeteget gyárt belőlük, de érdemes megemlíteni a kínai kalligráfiára használt - kissé szokatlan - íves tollhegyet is.

Parker-Fountain-Pen-nibs.jpgA kép forrása: ecotarget.com

2014-01-13 18.54.43.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toltotollak.blog.hu/api/trackback/id/tr955409121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása