HTML

Töltőtoll Blog

Töltőtollakkal, tintákkal foglalkozó "szakértői" blog

Friss topikok

  • Destephano Winter: @SzPJ: Próbálja meg a toltotoll.arta.hu tulajdonosát. Ő antik töltőtollakkal kereskedik, hátha őne... (2014.06.12. 08:20) #6 Tollbemutató 0.
  • Destephano Winter: Igen, a toll is befolyásolhatja, de nem jellemző. Nagyon halvány írás akkor is előfordulhat, ha sz... (2014.05.15. 12:18) #4 A töltési mechanizmusok
  • jengab: @borzfele: Budapesten a Kossuth Lajos utca 3ban van egy tolljavító műhely, Tollklinika Bt. a neve,... (2014.01.30. 15:16) #1 Miért írjunk töltőtollal?
  • Destephano Winter: Kedves Imre! Ezt hogy hozta össze? Mármint nem egyszerű eltörni egy adagolót. Bár kétségtelen, hog... (2013.09.16. 21:44) #2 A töltőtoll részei és működése

#4 A töltési mechanizmusok

2014.01.15. 18:52 :: Destephano Winter

Most összefoglaljuk, hogy a töltőtollakat milyen módon lehet tölteni.

  • A leggyakoribb töltési módszer a patronos töltés. Ekkor a tinta egy kis henger alakú patronban van, amelyet a fogórészbe pattintva használhatunk. Amikor a patron kifogy kivesszük, eldobjuk, és egy másikat nyomunk a helyére. Előnye, hogy gyorsan és könnyen lehet cserélni, nem leszünk tintásak. Hátránya, hogy kevés tinta fér bele, és kevésbé gazdaságos a vásárlása. Gyártótól függően különböző patrontípusok vannak.
    patron.png
  • A régebbi tollak nagy része dugattyús töltésű. Ez azt jelenti, hogy a toll testében egy nem cserélhető tartály van, amiben egy dugattyú jár. Ha a toll végét kitekerjük, a dugattyú lefelé halad, így kipréseli a tollhegyen keresztül a levegőt/tintát, ekkor bele kell mártanunk a hegyet üveges tintában, majd  visszatekerni a toll végét, aminek hatására a dugattyú felfelé halad, és felszívja a tintát. Ennek a töltési technikának nagy előnye a kiadóssága, ugyanis - tolltól függően - egy dugattyús tartályban több patronnyi tinta fér el, sőt az üveges tinta arányában jelentősen olcsóbb, mint a patronok vásárlása. Hátránya viszont a töltés körülményessége. Gondoljunk csak bele, a töltés után a hegyet meg kell törölnünk. Ha nem vagyunk elég ügyesek, az ujjunk tintás lesz. Sőt ha kevés a tinta az üvegben, meg kell döntenünk, ami akár fel is borulhat még több bajt okozva. Ha pedig kifogy a tollunk, mit teszünk? Ha magunkkal hordunk mindig egy üveg tintát, az nem túl biztonságos, ha például a táskánkat az ajtófélfának vágjuk, bizony előfordulhat, hogy az összes papírunk és még a táskánk is tönkremegy.
  • A fenti két módszert egyesíti a konverter, azaz átalakító. A konverter egy olyan dugattyús szerkezet, amelynek patron formája van, így a patronos tollakba helyezve a korábban taglalt módszerrel használhatunk üveges tintát.
    konverter.png
  • Szemcseppentős töltésű tollak (eyedropper). Ebben az esetben a toll szétcsavarható, és a tintát egyenesen a tartályba öntjük szemcseppentő (pipetta) segítségével. Ebben az esetben a tartályban nincs mechanika (dugattyú, patron, stb). A módszer előnye, hogy óriási mennyiségű tinta áll rendelkezésünkre. Hátránya, hogy a tolltest sérülése, repedése esetén komoly gondban vagyunk. Továbbá a menetes rész megfelelő (szilikonzsírral történő) tömítésének karbantartása plusz feladatot ró a használójára. Nem megfelelő szigetelés esetén ugyanis szivárgás léphet fel.
  • Vákuumos, nyomógombos, zsákos tollak. Ez a módszer a következőképpen néz ki: a tartályban a fogórészhez egy rugalmas, hosszúkás gumizsákot rögzítettek, amelynek a nyomkodásával lehet tintát felszívni. Hátránya, hogy a gumizsák egy idő után megkeményedik, berepedezik. Főleg akkor, ha sokáig nem használjuk. Előnye, hogy biztonságosabb, mint a szemcseppentős módszer, noha nem képes olyan sok tintát tárolni.

sac.png

Kép: penhero.com

  • Új módszerek: a Twsbi például egy újfajta vákuumos töltési módszer eszelt ki. A toll végén lévő kupakot kitekerve egy dugattyút húzhatunk fel, amelyet visszatolva vákuum keletkezik a tollban, majd hirtelen (egy pattanás során) felszívja a tintát.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toltotollak.blog.hu/api/trackback/id/tr545614576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mm 2014.03.16. 23:11:02

Kedves Destephano Winter,
A Nobel-díjas Seamus Heaney-nek van egy "The Conway Stewart" c. verse, ahol az említett tollat részletesen leírja.

"'Medium', 14-carat nib,
Three gold bands in the clip-on screw-top,
In the mottled barrel a spatulate, thin

Pump-action lever
[The shopkeeper
Demonstrated,
Etc]"

Megkerestem a neten a toll képét, és itt a blogban is a töltőtoll részeit + a töltésre vonatkozókat (örök hálám!). De nem vagyok benne biztos, hogy a pump-action lever mi: pumpálós dugattyú? És mi lehet a spatulate? (szó szerint lapát alakú).

Izgatottan várom a választ.
M.M.

Destephano Winter 2014.03.18. 06:33:02

Kedves M. M.!
Az író látott valami furcsa lapát alakút a tartályon, amiről kiderült, hogy Pump-action lever (a boltos megmutatta, hogyan működik). Úgy lehetne fordítani, hogy töltőkar. Arról van szó, hogy a tartályban egy gumizsák található, amit a toll oldalán található karral lehet összenyomni. Ha a kart kifordítjuk (merőleges lesz a tartály vonalával, akkor a gumizsákot összepréseljük. Visszaengedve (a kar besimul a tartályba) pedig a zsák 'kirúgja' magát, így a tollhegyen keresztül felszívja a tintát.
Az alábbi videóban ezt megtekintheted.
www.youtube.com/watch?v=IS1Xi1ahfEA
Meg kell jegyezni, hogy helyes töltés esetén több pumpálásra van szükség, és a kar visszazárása után még a tintában kell tartani a helyet (megvárva, amíg a zsák az eredeti alakját fel nem veszi).
Ezt a töltési módot ma már nem alkalmazzák (gondolom a kar látványa miatt). Antik tollakon előfordul.

Mm 2014.03.22. 09:28:31

Nagyon köszönöm! Megnézem, hogyan tudom fordítani, és ha lesz még kérdésem, jövök.
Nagy kedvet kaptam a blogtól, hogy újraélesszem régi töltőtollaimat. Hátha sikerül... Bár pl. ide se írhatnék velük.
M.M.

OsLaci 2014.05.12. 08:50:34

Sziasztok,

Lenne egy kérdésem, légyszi segítsetek. Tintát milyet érdemes venni és hol? Én egyszerű kínait vettem, nagyon halovány. Ezt befolyásolhatja a toll is?

Köszi a válaszokat!

Destephano Winter 2014.05.15. 12:18:21

Igen, a toll is befolyásolhatja, de nem jellemző. Nagyon halvány írás akkor is előfordulhat, ha színváltáskor kimosod a tollat. Akkor akármennyire is fújod szárazra, egy darabig nagyon halvány lesz az írás. Igazából bármelyik tinta jó. Olcsókat találni a Koh-i-noor-ból (piros, kék, fekete) ~500 Ft papír írószerboltban. Pelikan a Pirex-ben ~1200 Ft, Lamy. Egy csomó szín Hűvösvölgyben a Krea-Tipp-ben. Patronosak szinte bárhol.
süti beállítások módosítása