HTML

Töltőtoll Blog

Töltőtollakkal, tintákkal foglalkozó "szakértői" blog

Friss topikok

  • Destephano Winter: @SzPJ: Próbálja meg a toltotoll.arta.hu tulajdonosát. Ő antik töltőtollakkal kereskedik, hátha őne... (2014.06.12. 08:20) #6 Tollbemutató 0.
  • Destephano Winter: Igen, a toll is befolyásolhatja, de nem jellemző. Nagyon halvány írás akkor is előfordulhat, ha sz... (2014.05.15. 12:18) #4 A töltési mechanizmusok
  • jengab: @borzfele: Budapesten a Kossuth Lajos utca 3ban van egy tolljavító műhely, Tollklinika Bt. a neve,... (2014.01.30. 15:16) #1 Miért írjunk töltőtollal?
  • Destephano Winter: Kedves Imre! Ezt hogy hozta össze? Mármint nem egyszerű eltörni egy adagolót. Bár kétségtelen, hog... (2013.09.16. 21:44) #2 A töltőtoll részei és működése

#6 Tollbemutató 0.

2014.01.16. 18:06 :: Destephano Winter

Egy töltőtoll bemutatását a következő szempontok szerintem végzem. Pontszámokat nem fogok adni, mert vagy túl kevés szempont lenne, vagy túl sok.

  1. Az első és legfontosabb mindig a külalak. Hogyan néz ki, milyen anyagból van, milyen a tapintása, fogása, súlya, stílusa.
  2. Milyen vele írni? Mennyire kapar, mennyire folyik, mennyire nedves a papíron hagyott írás, vannak-e íráskezdeti gondok, hajlamos-e a beszáradásra. A tollhegy mennyire rugalmas, lehet-e a vonalvastagságot variálni? Az adagoló fel tudja-e venni a tempót egy igazán gyors írással?
  3. A jó és rossz tulajdonságok ismeretében meghatározom az ár/érték arányt (amennyire tudom).

Mint azt bizonyára tapasztalni fogjátok, az olcsó/kedvező árú kategória tollait részesítem előnyben. Így ha Ti is kedvet kaptok egy-egy bemutatott toll kipróbálására, nem túl nagy anyagi beruházás árán beszerezhettek egy sajátot.

5 komment

Címkék: Tollbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://toltotollak.blog.hu/api/trackback/id/tr665761580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VivienR 2014.01.29. 22:56:11

Érdekes szempontok, mindenesetre egy toll írásképére nem csak a hegye, de a tinta és a papír tulajdonságai is rengeteg befolyással bír. Pl. Moleskine-ek híresen rosszul viselik a tintát, viszont egy Quo Vadis, már jobban. Hasonlóan a kaparáshoz, egy acél hegy sokkal hangosabb, mint egy arany, vagy arannyal bevont hegy, de kíváncsian várom a tesztjeidet. Egy Parker Urban acél hegye szinte hangos egy Sonnet aranyozott hegyéhez képest, megy gyakolatilag hangtalan. Mostanság eléggé egysíkon mozgok, a Parker Sonnet és Urban kollekciómat gyűjtöm, majd csak utána kívánok más fajtákra váltani, plusz a nagy vad: Duofold. Bár kíváncsiság képpen rendeltem két Kaigelut, biztos vagyok benne, hogy hallottál róluk, egész jó véleményeket olvastam róla, pláne az árához viszonyítva.

SzPJ 2014.06.10. 09:09:45

Segítséget kérek! Vannak olyanok, akik Montblanc töltőtollakat gyűjtenek?Gyógyíthatatlan betegségben elvesztettem a páromat, aki több Montblanc tollat használt. Használni őket én nem fogom, már csak lelkileg se menne.

Destephano Winter 2014.06.10. 16:51:26

A Montblanc tollak még használtan is több 10-100 ezer forintba kerülnek. Én kifejezetten MB gyűjtőt nem ismerek, de vannak akik antik töltőtollak eladásával, felújításával foglalkoznak. Én sajnos nem tudnék piacképes árat ajánlani érte. Vaterán, ebay-en lehet próbálkozni. Javasolnék egy kis utánajárást, hogy megtudd az értéküket (ebben én is szívesen segítek, ha mondasz típust).
Fogadd részvétem!

SzPJ 2014.06.12. 08:03:06

@Destephano Winter: Egy profi tollszervízben, ahova a párom is járt - nagyon kedvesen - megmondta a tulaj a hozzávetőleges értéküket. Ő az eBay-t javasolta. Ennél távolabb kevés dolog áll tőlem. Inkább valaki olyanra bíznám, aki használt márkás tollakkal kereskedik, de ilyent persze nem ismerek, és a neten sem találtam.

Destephano Winter 2014.06.12. 08:20:48

@SzPJ: Próbálja meg a toltotoll.arta.hu tulajdonosát. Ő antik töltőtollakkal kereskedik, hátha őneki kell, vagy tud ajánlani valakit.
süti beállítások módosítása